Kako vam bo zaupal, kaj se dogaja z njim v vrtcu

  • Image

Otroci so v vrtcu lahko izpostavljeni različnim vrstam nasilja.

Od otroka do otroka je različno, kako se bo odzval nanj. Tako lahko predstavlja enemu otroku že samo to, da vzgojiteljica povzdigne glas, velik stres in bo imel težave, medtem ko drugi otrok ne daje posebne pozornosti temu, da vzgojiteljica grozno vpije nanj.

Alarmni znaki, kot so ponovno močenje postelje, čeprav je otrok bil že suh, grizenje nohtov, ipd. (poglejte prispevek: Nasilje v vrtcu) vam povedo, da je otrok v hudi stiski. Ob opisanih znakih se morajo starši takoj vprašati, kaj je narobe.

Morda se je otrok s temi znaki odzval že na samo menjavo vzgojiteljice ali zamenjavo skupine in mu to predstavlja velik stres, lahko pa so znaki posledica nasilja v vrtcu (tako s strani vzgojiteljice kot vrstnikov). Prosim, ne zatiskajte si oči, da se v vašem vrtcu nasilje ne dogaja! Še najprej bi ga starši lahko spregledali s strani vzgojiteljice, ki je lahko do vas zjutraj zelo prijazna, ampak takoj, ko zapre vrata igralnice za vami, postane teta Pehta za vašega otroka.

Otroci se v večini primerov o nasilju v vrtcu doma zelo malo pogovarjajo. Ne bodo vam kar sami od sebe povedali, kako se počutijo v vrtcu. Da boste na tekočem z dogodki v vrtcu, je dobro, da že od prvega dne vstopa v vrtec uvedete dnevne pogovore o vrtcu: »Kaj se ti je danes lepega zgodilo v vrtcu? Kako se razumeš s prijatelji? Se ti je kaj posebnega pripetilo? Te je kdo užalil? Si ti koga užalil? Si bil do koga nesramen? Morda kdo do tebe?« Doma si vzemite čas za otroka. Zagotovite mu občutek toplega doma, da se otrok počuti varnega, da vam bo lahko zaupal svoje težave.

V trenutku, ko vam otrok zaupa svoje težave, pred otrokom ne reagirajte sovražno do vrstnikov v vrtcu ali vzgojiteljice. Temveč mu dajte občutek, da ga slišite, da boste ukrepali ter da boste skupaj stvari rešili.