Kako se lotiti nakupovanja igrač za otroke

  • Image

Igra je osnovna otrokova potreba, saj preko nje razvija tako svoj intelektualni, socialni kot čustveni razvoj. V ta namen tudi otroku priskrbimo igrače, s pomočjo katerih lahko vsa ta področja neguje in se preko igre tudi uči, kako postati »velik«.

V tem potrošniškem svetu pa so na žalost že dojenčki (otroci do enega leta starosti), zasuti z igračami, ki se svetijo, piskajo, igrajo, a nimajo prav nobene vzgojne funkcije, razen škodljivega vpliva na izgradnjo otrokovih notranjih organov in posledično celotne osebnosti.

Od nekdaj je veljalo, da mora otrok v najzgodnejšem obdobju imeti predvsem starša, toplo vzdušje, določen ritem spanja, hranjenja, crkljanja in mir. Ko danes gledam otroke, so zasuti z igračami, s katerimi ne vedo še, kaj početi, in so vznemirjeni, ker je okoli njih toliko barv, zvokov, da jih vse to prav duši. Torej nekako do drugega leta starosti potrebuje otrok priložnostne, enostavne igrače, s katerimi manipulira, eksperimentira in spoznava njihov pomen. Ko se začenja razvijati otrokova igra, pa je zelo pomembno, da so igrače »uporabne«, v smislu, da v otroku vzpodbudijo željo po igri z njimi.

Normalno je, da si otrok želi vsega, kar vidi na novo, ali pri prijateljih, ali v vrtcu. Izbor igrač danes je ogromen, toda dobra igrača je tista, s katero otrok ustvarja. Če mu kupimo punčko, naj to ne bo barbika, ki je samo lepa, ampak dojenček, ki ga bo sam hranil, oblačil, negoval, ne pa kopija pravega dojenčka. Kocke, zlasti lesene, mu ponudijo nešteto možnosti, izdelane garaže, ceste, veliko manj. Otrok se jih hitro naveliča in zato hrepeni po vedno več in novih igračah. Kadar se odločimo za nakup skupaj z otrokom, ga enostavno vodimo k tistim igračam, za katere smo prepričani, da so koristne za njegov razvoj. Pri tistih, ki jih želi on, pa preprosto povemo, da so te namenjene še za druge otroke, da nimamo dovolj denarja, itd.

Igrače, ki vzpodbujajo otrokovo domišljijo, iz katerih mora sam nekaj ustvariti, ga bodo delale ustvarjalnega in tudi samozavestnega, saj ni večjega zadovoljstva, kot občutek, da je nekaj sam ustvaril.

Avtor: doc.dr.Zdenka Zalokar Divjak univ.dipl.psih.spec.logoterapije