Kako pri otrocih oblikujemo pokončno držo telesa?

  • Image

Hrbtenica je nosilni steber telesa, ki se prilagaja zunanjim in notranjim vplivom tudi z obliko fizioloških krivin.

Telesna drža izraža človekovo telesno, čustveno in mentalno stanje in je slika njegove vklopljenosti v okolje. Dobra telesna drža pomembno vpliva na zdravje in zunanji videz.

Znano je, da slaba telesna drža praviloma ni edini otrokov problem. Za otroke s slabo telesno držo so pogosto značilne tudi slabše motorične sposobnosti, so bolehni, razvijejo neprimerno podobo o sebi, so socialno neprilagojeni, motečega vedenja, nemotivirani …

Otrok se rodi z ravno hrbtenico in ravnimi stopali. Hrbtenične krivine in stopalni loki se razvijajo in oblikujejo med razvojem, pri tem pa ima pomembno vlogo gibalna aktivnost. Proces oblikovanja fizioloških hrbteničnih krivin in oblikovanja stopalnih lokov traja vse predšolsko obdobje. Zavedati se moramo, da je otroška hrbtenica izjemno gibljiva, da fiziološke krivine še niso stabilne (pri ležanju se izgubijo), proces okostenitve pa še ni končan. Vse to pomeni, da je otrok pod velikim vplivom dejavnikov, ki ustrezno oblikujejo drža telesa.

Za slabo držo je značilna tudi slabotnost celega organizma, predvsem statičnega aparata, to je skeletno – mišičnega sistema. Zato lahko slabo držo popravimo in celo odpravimo z rednim gibanjem, pa tudi s sistematičnim izvajanjem nekaterih enostavnih krepilnih in razteznih vaj (predvsem za trebušne in hrbtne mišice). Pomembno je, da namenjamo pozornost tudi vsakdanjim aktivnostim otroka, ki vplivajo na pravilno držo, recimo pravilna nošnja šolske torbe na obeh ramenih, aktivno (vzravnano) sedenje, itd.