Kako premagati otrokovo sramežljivost?

  • Image

Prizor otroka, ki se ob prihodu neznancev skriva za nogo mame ali očeta, je staršem predšolskih otrok zagotovo precej znan. Še prej razigran in zgovoren otrok ob srečanju neznanca v trenutku obmolkne ter se skrije v varno zavetje svojih staršev.

Nedavne študije se pokazale, da je sramežljivost poleg okoljskega vpliva tudi dedno pogojena. Skrivanje pred neznanci in oklepanje staršev je za otroke do tretjega leta starosti popolnoma običajno, po petem letu starosti pa predstavlja že kar nekaj težav. Seveda je pri tem potrebno upoštevati, kako pogosto in v kakšnih situacijah se sramežljivo vedenje pojavlja. Če takšno vedenje traja že dlje časa in se ne izboljšuje, je potrebno čim prej ukrepati.

Kako naj starši sramežljivemu otroku pomagajo pri navezovanju stikov? Ob srečanju z neznanci naj otroka ne silijo k prevelikemu izpostavljanju, za začetek je dovolj le, če otrok tej osebi v pozdrav pomaha. Postopoma bo tako premagal začetni strah in sam vzpostavil kontakt. Starši naj otroka čim večkrat vključijo v pogovor s sogovornikom, saj se bo na ta način otrok sprostil in premagal sramežljivost. Pred srečanjem z novimi osebami naj jih otroku na kratko predstavijo. Starši naj spoštujejo in sprejmejo otrokov temperament, brez da bi ga primerjali z bolj družabnimi sorojenci ali sovrstniki. Poniževanje ali zmerjanje z »revo« vsekakor ni na mestu.

Vsekakor pa vaja dela mojstra, kar velja tudi za učenje navezovanja stikov. Starši lahko za začetek otroku dajejo naloge, s pomočjo katerih bo otrok pridobil večjo samozavest. Otrok naj sam po telefonu pokliče sorodnike, v restavraciji sam naroči kosilo ali sam odpre vrata poštarju. Vsakič pa naj ga starši opogumijo s spodbudnimi besedami, po potrebi tudi nagradijo. Vsekakor pa so lahko starši s svojim vedenjem dober vzgled otrokom, tudi na področju navezovanja stikov.

Starši pogostokrat v želji pomagati otroku namesto njega vzpostavljajo stike z njegovimi sovrstniki. S tem pa mu delajo samo medvedjo uslugo in še bolj spodbujajo njegovo sramežljivost. Za otrokov razvoj socialnih spretnosti je dobro, če pri navezovanju socialnih stikov doživi zmerne količine frustracije, stresa in izzivov. Seveda pa mu pri tem starši lahko nudijo čustveno podporo in mu tako pomagajo pri razvoju samozavesti.

Viri: