Kaj storiti, če sonce na koži pusti trajne posledice-sončne opekline?

  • Image

Sončne opekline niso trajne posledice, pa vendar vodijo v le te.

Sončne opekline pomenijo preveliko energijo sonca za določen tip kože, torej obramba kože ni sposobna preprečiti poškodb kot so rdečina, vnetje, mehurji. Bolečine, srbenje, občutek žgoče bolečine so spremljajoči znaki sončnih opeklin.  

Med trajne posledice sonca štejemo:

  • staranje kože,
  • povečano zgubanost,
  • zmanjšano elastičnost,
  • pigmentacije,
  • kožne tumorje,
  • solarne keratoze...

Med akutne posledice sonca pa štejemo sončne opekline.

Značilna je zapoznela reakcija po izpostavitvi soncu, ki traja nekaj ur, takrat se šele pokažejo znaki opeklin. Kaj storiti, če smo v taki situaciji? Osnovno je hlajenje s hladno vodo, obkladki, ki naj s prekinitvami traja dokler se občutek bolečine ne zmanjša. Sredstva , ki delujejo protivnetno so na voljo v lekarnah, največkrat v obliki tekočin in gelov, če ta sredstva niso dovolj, potem se v primeru globljih opeklin uporabljajo tudi kortikosteroidne kreme, kar pa sodi v okrilje zdravniške oskrbe.

Koža , ki je bila opečene se z zamikom nekaj dni začne luščiti, takrat jo je potrebno negovati z obnovitvenimi in mastnimi kremami. Seveda pa naj bo taka sončna opeklina opozorilo, da naša kože ne prenese sonca, da jo je v prihodnje potrebno zaščititi, predvsem pase izogibati sonca v osrednjem delu dneva. Pomembno je vedeti, da se sončna energija sešteva, da ko doseže nek nivo, sproži dogajanje, ki vodi v kožnega raka, ki je sicer res dokaj ugoden, razen oblike Malignega melanoma, to pa je rak, ki se mu pripisuje kot sprožitveni dejavnik največkrat sonce, to pa je tudi rak, katerega smrtnost je velika, če se ne ugotovi dovolj zgodaj.

Opažamo, da je osveščenost ljudi kar se tiče nevarnosti sonca vse večja, prav tako pa osveščenost glede varnosti in nevarnosti kožnega raka, kar je posledica široke akcije osveščanja preko medijev, tudi preko takih prispevkov.