Družinska rekreacija: hoja

  • Image

Za zdrav gibalni razvoj svojih otrok in kvalitetno preživet prosti čas z družino lahko poskrbimo na enostaven način: z druženjem na skupnih izletih oziroma pohodih.

Hoja je najbolj univerzalen šport, s katerim se lahko ukvarjajo vse generacije. S hojo lahko ohranjamo zdravje in vitalnost od zgodnjega otroštva do pozne starosti. Hoja krepi krvni obtok, ugodno vpliva na delovanje notranjih organov in na metabolizem. Poleg tega vpliva tudi na boljše razpoloženje.

Pri hoji lahko uravnavamo in spreminjamo obremenitev. Lahko je kratkotrajna in lahkotna, ali pa dolgotrajna in hitrejša. Hodimo lahko tudi navkreber in uporabljamo pohodne palice.

Mlajši otroci navadno radi hodijo. V nasprotnem primeru jih boste morali za hojo postopoma navdušiti in vsakič znova motivirati. Začnite s krajšimi sprehodi, nadaljujte pa s hitrejšo hojo v okolici vašega doma. Hojo lahko popestrite z različnimi nalogami, kot na primer nabiranje gob, jagod in borovnic, odpadlega listja ter zanimivih kamnov. Lahko tudi hodite v gozd, da nahranite gozdne živali.

Starejše otroke vedno vključimo v načrtovanje izleta in upoštevamo njihove predloge. Skupaj izberemo lokacijo, pregledamo pot na zemljevidu in preverimo kakšne zanimivosti se nahajajo ob poti. Otroci naj pomagajo načrtovati postanke, pripravijo malico in vzamejo s sabo fotoaparat ali daljnogled.

Kadar se odločimo za izlet v hribe moramo paziti, da ne izberemo prezahtevne poti. Pozorni moramo biti na vreme, vedno pa imejmo s sabo rezervna oblačila, dovolj tekočine, nekaj energijske hrane in najpomembnejša zdravila.