Alpsko smučanje

  • Image

Alpsko smučanje je še vedno najbolj razširjen in priljubljen zimski šport v Sloveniji, ali kot mu radi pravimo, naš nacionalni šport. Na smučišča vsako leto prihajajo novi rodovi nadebudnežev, ki se učijo svojih prvih zavojev na smučeh.

Otroka lahko začnemo učiti smučati že med tretjim in četrtim letom starosti. Pomembno je, da smo pazljivi, saj otroške nožice pri tako zgodnji starosti še niso tako dobro pripravljene na okorne smučarske čevlje. Smučarska aktivnost, ki jo na začetku lahko izvajajo tudi starši (če so za to kolikor toliko usposobljeni), naj bo prilagojena razvojni stopnji otroka. Vsekakor pa je prvi korak vedno ta, da otroku skozi igro predstavimo smučarsko opremo in ga z njo seznanimo.

Podobno kot s prilagajanjem na vodo, pred učenjem plavanja moramo tudi na snegu poskrbeti za primerno prilagajanje otroka na opremo (smučarski čevlji, smuči in palice) in kako jo uporabljati na snegu. Pomembno je, da se otrok navadi hoditi po snegu s smučarskimi čevlji, da se nauči kako se lahko opira na palice, ipd. Na smuči ga postavimo postopoma in na čim bolj zabaven način: najprej poskusimo s samo eno smučko in organiziramo zabavne igre kot so različna, lovljenja, štafete. Ko se otrok navadi na občutek drsenja po snegu in že zmore kontrolirati svoje gibanje na eni smučki, lahko enake igre preizkusimo še na obeh smučeh.

Za nadaljnje učenje smučarske tehnike je otroka najbolje prepustiti v izkušene roke smučarskih učiteljev, ki bodo z metodičnim pristopom poskrbeli za kar najhitrejši napredek v otrokovem smučarskem znanju.

Avtor: Maša Habjan, univ. dipl. prof. športne vzgoje