SPET SMO SKUPAJ – WELLINGTON

Zaradi narave dela sem veliko odsoten. In kako bolje kot z odličnim wellingtonskim filejem, v katerem so združene številne tehnike in najboljše sestavine, pokazati družinskim članom, da jih pogrešam in da se zavedam, da jih včasih postavljam na stranski tir?

Wellingtonski goveji file s popečenim korenjem, korenčkovim pirejem in krompirjevo kremo

Wellington 2

Avtor: Peter Kovač, chef restavracije Maxim

Sestavine: za 4 osebe

  • 600 g sredinskega dela goveje pljučne pečenke
  • 30 g sončničnega olja
  • 20 g masla
  • 5 g česna
  • 8 g soli
  • solni cvet, poper, timijan
  • 200 g listnatega testa
  • 180 g šampinjonov
  • 100 g špinače
  • 8 rezin pršuta
  • sol, poper

Korenčkov pire:

  • 280 g olupljenega oranžnega korenja
  • 60 g masla
  • sol, sladkor

Krompirjeva krema:

  • 500 g kuhanega krompirja
  • 60 g sladke smetane
  • 145 g domačega mleka
  • 30 g dvojne smetane ali creme fraiche
  • 60 g masla
  • sol, muškatni orešček

Pečeno korenje:

  • 120 g olupljenega oranžnega korenja
  • 120 g olupljenega rumenega korenja
  • 20 g masla
  • sol, sladkor

Priprava:

Za korenčkov pire olupljeno korenje skuhamo v slani vodi, ki smo ji dodali ščepec sladkorja.
Kuhano korenje odcedimo, dodamo maslo in z električnim mešalnikom temeljito zmešamo v kremasto strukturo.
Dodelamo s soljo in sladkorjem.
Za kremo neolupljeni krompir skuhamo v slanem kropu.
Še toplega olupimo in pretlačimo skozi fino cedilo. Smetani dodamo mleko, zavremo in prelijemo čez krompir. Temeljito zmešamo, dodamo dvojno smetano in hladno maslo.
Vse skupaj stepemo v kremasto strukturo in začinimo s soljo in muškatnim oreščkom.
Nato olupljeno korenje narežemo na palčke dolžine 5 cm in širine 1 cm ter jih na maslu počasi pečemo približno 5 minut.
Začinimo s soljo in sladkorjem ter smo pozorni, da lepo karamelizira z vseh strani.
Meso začinimo in na sončničnem olju opečemo z vseh strani, dodelamo z maslom in zelišči ter ohladimo.
Šampinjone fino sesekljamo, podušimo in začinimo.
Špinači odstranimo stebla in blanširamo v vreli vodi ter temeljito osušimo.
Na špinačne liste enakomerno razporedimo rezine pršuta in podušene šampinjone. Na sredino postavimo meso in zavijemo v prozorno folijo, da dobimo enakomerno debel kos, ki ga za 10 minut postavimo v hladilnik.
Med tem na pomokani površini listnato testo zvaljamo v obliko pravokotnika.
Meso vzamemo iz hladilnika, odstranimo folijo in ga zavijemo v razvaljano testo.
Premažemo ga z razžvrkljanim rumenjakom, damo na papir za peko in postavimo v segreto pečico na 175 °C za 25 minut.
Pečeno meso vzamemo iz pečice in pustimo počivati 10 minut.
Jed obložimo s svežo krebuljico in spomladanskim mikrozelenjem.