Oglje, briketi in njun predhodnik les

  • Image

Oglje, briketi in njun predhodnik les. Vojna za prevlado.

Je ni bolj žgoče debate med ljubitelji žarov na oglje, kot je tista o vojni med briketi in ogljem. No, saj med njima v resnici ni vojne, sta povsem miroljubni gorivi za žar, le vsako od njiju ima svoje strastne zagovornike. Ker je prav gorivo ključno tako za okus hrane kot tudi za čas njenega pečenja in celovito izkušnjo piknika, je razumljivo, da mojstri žara svojega izbranca zagovarjajo s tolikšnim žarom. A če se skušamo dokopati do objektivne resnice in določiti zmagovalca, bomo najverjetneje pogoreli. Tako briketi kot oglje imajo svoje prednosti in slabosti. Nekaj smo jih zbrali spodaj. A še prej smo si privoščili veliko drznost in v vojno med gorivi uvrstili tudi les.

Les

Les

Les je vendarle predhodnik oglja in briketov! Razlog za izpust iz debat najbrž tiči v tem, da les ni zelo praktičen, ker zahteva največ časa za pripravo žara. Gori nekonsistentno, kar med peko povzroča težave, če niste ravno izvedenci žaropeke. Če imate možnost, razmislite o lesu kot vašem izbranem gorivu za posebne priložnosti. Med gorenjem les namreč oddaja obilico dima, ki poskrbi za hudo plemenitost pečene hrane (in vas prijetno odišavi). Med izgorevanjem dosega večje temperature od briketov in oglja, zato je odličen za pripravo kosov mesa, ki potrebujejo hrustljavo skorjo in mehko sredico. Če želite povečati aromatiziranost hrane, uporabite sveži les, ki se močneje dimi in počasneje gori. P. S.: nadenite očala, da vas ne bodo pekle oči.

Oglje

Oglje

Oglje je v osnovi delno dogorel les, ki nastane ob visokih temperaturah in odsotnosti kisika. Ohranja večino lastnosti lesa, zato ga boste zagotovo izbrali gurmanski mojstri žara. V primerjavi z briketi se hitreje vžge in proizvede manj pepela. Oglje je bolj odzivno na kisik, kar pri žarih z nastavljivim dotokom zraka olajša uravnavanje temperature za peko. Oglje je med gorivi tudi prvak visokih temperatur, ki jih za hrustljavo skorjo zrezkov in mehko notranjost želite. S svojim dimom aromatizira meso in se tudi v primerjavi z lesom hitreje vžge in gori konsistentno. Ima pa nižjo energetsko vrednost od lesa ali briketov in se mora med daljšimi pekami nenehno dodajati.

Briketi

Briketi

Briketi so kot nekakšna hitra hrana v svetu goriv: poceni, praktični, na voljo na vsakem vogalu, v resnici pa ni čisto jasno, kaj je v njih. Proizvajajo jih iz mletega lesa in dodatkov, ki žagovino povežejo v kompaktne brikete. Briketi zaradi veznih dodatkov oddajajo vonj po kemikalijah in ob izgorevanju lahko povzročijo neprijeten priokus hrane, a se temu da izogniti. Samo počakajte, da brikete prekrije pepel in šele nato začnite peči. Oddajajo manj dima kot oglje ali les, zato je treba za značilni dimljeni okus briketom dodajati lesne sekance. Briketi vsebujejo več vode kot oglje, zato dosegajo nekoliko nižje temperature pri izgorevanju. Ker se briketi se prižgejo počasneje, priprava žara terja več časa. Zelo priporočljivo je imeti kocke za prižiganje ali brener na kartušo, kar vam bo olajšalo muke prižiga. Po peki ostane velika količina pepela in z njim povezane nevšečnosti čiščenja žara. Pepel iz briketov ni primeren za ponovno uporabo. A kljub temu da niso najbolj seksi na planetu, imajo briketi nekaj zelo dobrih lastnosti. Med tremi omenjenimi vrstami goriv veljajo za najbolj praktične. So lahki, gorijo konsistentno in dolgo časa ohranjajo doseženo temperaturo (do 4h). So odlični za piknike, na katerih pečete več pek zapored ali za daljše peke (dimljenje, posredna peka večjih kosov).

Vaša odločitev bo prava, ne skrbite. Dober tek!