Odkrijte čare Rusije

  • Image

Največja država na svetu

Rusija se razprostira čez velik del Evrazije in je po površini največja država na svetu. Obsega kar 17.075.400 kvadratnih kilometrov. Površje je izredno enolično, kljub temu pa tako ogromna površina omogoča raznolike geografske enote. Je večnacionalna država, ki združuje slovanska, turško-tatarska, ugrofinska, mongolska in kavkaška ljudstva. Okoli 70% prebivalstva je versko neopredeljenega. Dve tretjini prebivalstva živi v evropskem delu Rusije, med tem ko je poselitev v azijskem delu gostejša ob Transibirski železnici. Rusija meji na kar 15 držav in sicer na zahodu na Norveško, Finsko, Estonijo, Latvijo, Litvo, Poljsko (zadnji dve prek enklave na obali Baltskega morja), Belorusijo, Ukrajino, na jugu na Gruzijo, Azerbajdžan, Kazahstan, Mongolijo, Kitajsko, Severno Korejo, na JV pa ima morsko mejo z Japonsko. Njena obsežna obala se razteza od Arktičnega oceana na severu do severnega Pacifika, prav tako pa ima obalo ob Črnem, in Baltskem morju ter ob Kaspijskem jezeru. Površje je izredno enolično, kljub temu pa ima raznolike geografske enote. Podnebje je večinoma celinsko, na severu pa (sub)arktično. Ob obalah atlantskega oceana je podnebje atlantsko. Najnižje temperature v Rusiji so zabeležili v V. Sibiriji - leta 1933 so v Ojmjakonu izmerili kar - 71,1 °C

Kultura

Rusija se že od nekdaj smatra za državo z najbogatejšo kulturo na svetu. O tem priča tudi dejstvo, da samo v Sankt Peterburgu obstaja okoli 2000 knjižnic, 221 muzejev, 80 gledališč in 45 umetnostnih galerij. Ste vedeli, da je v Ermitaž (ki ga je ustanovaila Katarina velika) 3 milijone umetniških del in da bi za ogled vseh potrebovali kar 11 let svojega življenja? Ermitaž je prav tako znan po mačkah, ki tam kraljujejo odkar je carica Jelizaveta Petrovna odredila, da morajo na dvor pripeljati predstavnike hišnih mačk, ki so bile prvotno namenjene lovljenju miši in podgan po velikem dvorcu. Danes v Ermitažu prebiva približno 60 mačk, ki imajo svojega PRovca, zdravnika, vsaka pa ima svojo osebno izkaznico.

Banner Odkrijte care rusije 1400x916px Vizual

Rusi so narod, ki je izjemno ponosen na svojo državo. Rusija ima dolgo zgodovino, saj se je država začela oblikovati že v 2. polovici 9. stoletja. Izjemna je v svoji zbirki umetnosti, v književnosti, klasični glasbi, baletu, arhitekturi in vse naštete panoge so imele vpliv na svetovno kulturo. Nastajala in rasla je med vzhodnimi Slovani, poganskimi verniki s posebnim načinom življenja v gozdnih predelih daljne vzhodne Evrope. Kijevska Rusija  je prevzela pravoslavno vero leta 988, kar je v veliki meri definiralo kulturo v Rusiji za naslednje tisočletje.

Russia Icons 03 1

V Mestnem muzeju Ljubljana trenutno poteka razstava IKONE, ki predstavlja 85 del od poznega srednjega veka do 20. stoletja. Po razpadu Konstantinopla leta 1453 je Rusija postala največja pravoslavna država na svetu. Na določenih predelih Rusije je na kulturo vplivala tudi zahodna Evropa. Po reformi Petra Velikega, se je razvijala z roko v roki z zahodno Evropo, kar se je spremenilo v 20. stoletju, ko je nastopil komunizem. Rusija se je globalizirala zelo pozno, zato veliko aspektov ruske kulture ni bilo poznanih svetu. 

Rusija ima prav tako močno matriarhalno kulturo. Nič čudnega torej, da je ena izmed izdelkov, po kateri je Rusija znana, matrjoška oz. babuška, kot jo poznamo v Sloveniji.

Banner Odkrijte care rusije 1400x916px Vizual4

Rusija ima približno 160 etičnih skupin, ki govori okoli 100 jezikov. Državni jezik je ruščina, ki je eden od vzhodnoslovanskih jezikov. Preko četrtine svetovne literature je objavljeno v ruščini, prav tako pa je ruščina eden od šestih uradnih jezikov Združenih narodov.

Ruska književnost je ena izmed najbolj vplivnih in razvitih na svetu. Zlata doba ruske poezije se je pričela z Aleksandrom Puškinom, ki ga smatrajo kot ustanovitelja moderne ruske književnosti in ga opisujejo kut ruskega Shakespeara. 18. in 19. stoletje veljata za zlato dobo ruske književnosti, saj so takrat ustvarjali tudi Nikolaj Gogolj, Lev Tolstoj in Fjodor Dostojevski. Slednja so kritiki opisala kot največja romanopisca, ki sta kadarkoli živela. 

109 6 junij pukin ruski pesnik ruski ekspres ruska literatura arbat v moskvi moskva 10ccfb618e7de0d5

V umetnosti je izjemno pomemben tudi balet. Le kdo ne pozna Labodjega jezera? Pravijo, da je Bolšoj teater eno izmed najstarejših baletnih prizorišč na svetu, hkrati pa vodilna šola baleta.  Za uradni začetek Bolšoj teatra je priznan 28. marec 1777, ko je carica Katarina Velika knezu Petru Urusovu dodelila privilegij organiziranja gledaliških predstav, maškarad, plesov in drugih vrst zabave.1024px Moscow 05 2012 Bolshoi after renewal90 ajkovski labodje jezero balet ruski 496d8a37368137c0

Ruska kulinarika

Brez dvoma sodi med velike kuhinje sveta, čeprav svetu ni tako poznana, kot so to npr. francoska ali italijanska. Posebnost ruske kulinarike je to, da nanjo niso vplivale kuhinje svetovnih narodov, le od sosedov. Uporablja veliko zelenjave, še posebej je pomembno zelje, prav tako pa gobe, perutnina, divjačina in ribe. Od mlečnih izdelkov sta zelo pomembna maslo in kisla smetana, ki je nepogrešljiv del boršča. Izjemno pomemben je sir tvorog, ki je podoben naši skuti in je nepogrešljiv del pirošk, jušnih cmočkov in palačink. 

Banner Ruska pravljica 1400x916px10Banner Ruska pravljica 1400x916px11

Ruska kulinarika je znana po tem, da se jedi ne pripravljajo "na hitro", ampak priprava in kuhanje trajata dlje. Ena izmed najbolj znanih jedi iz Rusije, ki je že v 19. stoletju prodrla v svet, je kaviar. Razlikujemo več vrst, pri čemer je najbolj cenjen modri kaviar z okroglimi zrni, ki ga strežemo hladnega, postreženega tako, da je na vsakem krožniku žlica kaviarja, ki mu dodamo tanek toast, maslo, rezino limone in kozarec vodke.

Ne glede na to, ali vas zanimajo ljudje, jezik, umetnost, pokrajina ali kaj drugega, je Rusija država, ki jo je vsekakor vredno obiskati. Priporočamo vam, da se povežete z Olgo Kupljenik, Rusinjo, ki je doma v Sloveniji. Lahko vas nauči ruskega jezika ali pa se priključite k njenim vodenim izletom v Rusijo. Verjamemo, da se boste ob njej marsikaj naučili in Rusijo spoznali v drugačni luči, kot jo poznate danes. 

 

Cerkev sv. Vasilija Blaženega na Rdečem trgu v Moskvi ni le ena najznamenitejših moskovskih cerkva, temveč je tudi ena najlepših. Cerkev je skupaj z mestom prestala mnoge preizkušnje ter tako še danes navdušuje Moskovčane in turiste. Vedno navduši tudi nas, slovenske navdušence nad rusko kulturo in zgodovino.

Več o znamenitosti

Čajkovski, pravnik, ki je poklic opustil zaradi svoje velike ljubezni

07. 05. 2019 je minilo 179 let od rojstva velikega ruskega skladatelja Petra Iljiča Čajkovskega. Bodoči glasbeni genij se je z glasbo začel ukvarjati že pri ranih 4-ih letih, od malih nog pa je pisal tudi pesmi za svojo dušo. A njegova pot do statusa slavnega skladatelja je bila vse prej kot lahka...

Več o Petru Iljiču Čajkovskem

Tretjakovska galerija v Moskvi

Nasvet za vse, ki vas pot zanese v Moskvo: po obveznem ogledu Rdečega trga si vzemite čas še za obisk Tretjakovske galerije, ki spada med najznamenitejše ruske muzeje in se ponaša z eno od najbogatejših muzejskih zbirk v Rusiji. V Tretjakovski galeriji se nahajajo največja umetniška dela priznanih ruskih slikarjev.

Več o galeriji