Naši vinarji

  • Image

Vinarji

Iz domacih krajev vina vinograd

Kmetijska zadruga Metlika

Vinska klet Metlika je eden pomembnejših stebrov Kmetijske zadruge Metlika. Njihova 108 m dolga vinska klet tunelskega tipa je v celoti pod zemljo, s stalno temperaturo med 12 in 13°C. Letno proizvede približno 750.000 litrov vina. Leta 1968 je klet prvič uvedla novo blagovno znamko Metliška črnina in tako postala "zibelka" Metliške črnine. Leta 2008 je klet pridobila naziv PTP - Priznano tradicionalno poimenovanje za vini Metliška črnina in Belokranjec.

Šturm

Šturmovi imajo vinograde na jugovzhodu Bele krajine v Vidošičih, na "ritki" svete Ane, le streljaj od meje s Hrvaško. Pridelujejo 11 različnih sort grozdja. Najbolj so znani porumenem muškatu in modri frankinji, med predikati pa so največ dosegli s tramincem "Prepovedan sadež". Pridelujejo tudi peneča vina, eno penino so poimenovali Ana, drugo pa Belokranjska penina. V kleti sredi vinogradov po predhodnem naročilu sprejemajo manjše skupine gostov, ki jim ponudijo belokranjske dobrote.

Kmečka zadruga Krško

V dolenjskem vinorodnem okolišu je doma Vinska klet Krško, ki že od leta 1928 navdušuje s kakovostnimi in vrhunskimi vini. Deluje v okviru Kmečke zadruge Krško z.o.o. kot njena največja organizacijsko proizvodna enota. Je proizvajalec najboljšega cvička PTP. Poleg tega na lastnih vinogradniških površinah na Sremiču prideluje vrhunska vina: modra frankinja, zeleni silvanec, beli pinot, chardonnay, sauvignon in laški rizling.

Vinska klet Ščurek

Vinska klet Ščurek neguje 20 hektarjev vinogradov na odličnih legah Goriških brd. Trgu letno ponudi do 80.000 steklenic vrhunskega vina. Ščurkovi ostajajo zvesti svežim, vendar polnim vinom, zato dolgo v pomlad odlašajo s prvim pretokom. Ob najsodobnejši tehnologiji odkrivajo tudi skrivnosti hrastovih sodčkov, predvsem pa ne pozabljajo na avtohtone sorte, kot je Rebula, Sauvignonasse, Pikolit, rdeča in bela Stara brajda, UP in Kontra.

Vinakras

Vinska klet Vinakras je največja klet v kraškem vinorodnem okolišu. Oskrbuje 50 ha lastnih vinogradov v okolici Komna, preostalo količino grozdja pa odkupi od zadružnikov s celotnega Krasa.

Ponudbo rdečih vin kleti Vinakras poleg terana sestavljajo še vrhunsko arhivsko vinoTeranton, rdeča Kraška penina in aromatizirano vino Teranov liker.

Vinska klet Brič

Vinska klet Brič se nahaja v idilični pokrajini v krajinskem parku med Dragonjo in Rokavo. Tla, na katerih so nasajeni vinogradi, v zadnjih petnajstih letih niso bila kultivirana, kar omogoča popolnoma ekološko pridelavo.

Vinska klet prideluje polna mlada vina, ki jih odlikuje sadnost in svežina. Vina zorijo v velikih lesenih sodih in barrique sodčkih.

Ptujska klet

Ptujska klet je moderna in prepoznavna vinska klet z bogato tradicijo. Obdeluje 400 ha vinogradov, ki se razprostirajo po gričih Haloz in srednjih Slovenskih Goric. Letno donegujejo od 1,2 do 1,7 milijona litrov vina. Poleg bogate tradicije, ki sega še v čase Rimskega cesarstva, v kateri Ptujska klet varno neguje najboljše med najboljšimi vinskimi letniki, je v njej skrbno varovan tudi poseben vinski zaklad, najstarejše slovensko vino Zlata trta iz leta 1917. Vina Ptujske kleti so poznana pod imeni treh blagovnih znamk: Pullus, Haložan in Pinky Chick.

KZ Šmarje

KZ Šmarje vsako leto od okoliških vinogradnikov odkupi med 200 do 300 ton grozdja, pridelanega na območju Obsotelja in Kozjanskega. V Hiši vin Emino, ki je največja zadružna klet tega območja ustekleničijo dobrih 200.000 litrov vina najboljših sort, kot sosauvignon, chardonnay, laški in renski rizling, modra frankinja, žametna črnina ter rumeni muškat. V hiši tisočletne vinske tradicije vas bodo ob dobri kapljici in topli malici razvajali ob obletnicah, rojstnih dnevih ali le ob izletniškem postanku.

Zlati Grič

Vinska klet Zlati Grič se nahaja v Slovenskih Konjicah na prvih obronkih Zreškega Pohorja. Obdeluje 75 ha lastnih vinogradov, ki s čudovito vinogradniško veduto poudarjajo edinstvenost vinske kleti, ki je za marsikoga arhitekturni dosežek na najvišjem nivoju. To je razlog, da je njihova dejavnost dopolnjena tudi s turistično ponudbo, ki obsega vodene oglede kleti, kulinarično ponudbo v gostilni in nočitvene kapacitete v zidanici. Storitveno ponudbo zaokrožuje izvirno golf igrišče speljano med vinogradi.

Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!