Pomaranče

  • Image

Super citrus

Pomaranča ali oranža je sadež iz rodu Citrus; drevo se imenuje pomaranča ali pomaránčevec. Je rezultat davnega križanja, verjetno med pomelom in mandarino, a že stoletja uspeva kot samostojno drevo, ki se razmnožuje s potaknjenci. Pomaranča je poznana v neštetih različicah,  a skoraj vse spadajo v podvrsto sladkih pomaranč, medtem ko je podvrsta grenkih pomaranč skoraj neznana. Pri nas najdete veliko izbiro različnih pomaranč iz Sicilije, Španije in tudi Grčije.

Kaj pa rdeča pomaranča?

Rdeča pomaranča je posebna vrsta obarvane pomaranče. Ne le po videzu, od navadnih pomaranč se razlikujejo tudi po vsebnosti koristnih snovi. Je prava abeceda blagodejno delujočih bioaktivnih snovi. Njena temna barva je posledica vsebnosti rastlinskih barvil, ki sopovezana s številnimi blagodejnimi učinki. Od vseh sestavin pomaranča vsebuje daleč največ vitamina C.

83499621 853294665100711 1009286107327627264 n

FEELGOOD NASVET

Pomaranče uživajte cele in ne zgolj iz njih izstisnjenega soka, saj boste tako deležni tudi vlaknin, ki jih ta sadež vsebuje. Vlaknine lahko prispevajo k večjemu občutku sitosti in boljši prebavi. Pomarančo si lahko privoščite kot del hranljive malice z grškim jogurtom in manjšo pestjo oreščkov ter žličko medu.

Banner Vedno sveze pomarance 1400x916px

 

Ustvarjajte z recepti naših Blogomanov

Pomaranče v kulinariki? Seveda, so odličen sadež, ki da posebno noto ustvarjenim jedem.

Losos s pomarančo in ingverjem ter mešana solata iz sveže zelenjave 

dan 1 kosilo

 

Piščančje meso s pomarančo in zelenjavna solata

jedilnik dan 5 kosilo

 

Jogurtova torta s pomarančo

jogurtova torta s pomaranco 700x400 1 2