Gregor Pirc

  • Image

Moje ime je Gregor Pirc in sem predsednik Slovenskega onkološkega društva za moške OnkoMan.  Za rakom sem zbolel leta 1998 in tako začel novo življenjsko pot.

Kasneje, leta 2004 sem se včlanil v Društvo onkoloških bolnikov Slovenije in začel delati kot koordinator skupine za samopomoč moškim, ki je takrat delovala v okviru društva. Bil sem član upravnega odbora in skupščine društva, sem pa tudi avtor več prostovoljnih projektov, s katerimi smo osveščali celotno slovensko populacijo. Poleg Društva onkoloških bolnikov Slovenije sem tudi član Europe Donne, Europacolon Slovenija, Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo  in Ustanove Mali vitez.

Leta 2016 pa smo se fantje odločili, da ustanovimo svoje društvo, ki bo osveščalo predvsem moške. Bili smo mnenja, da nas je preveč strah priznati, da imamo težave in potrebujemo pomoč, še posebej pa se izogibamo odgovornosti. Na tem področju močno zaostajamo za ženskami, ki so zelo dobro organizirane. To kaže tudi statistika, saj moški obolevamo in umiramo pogosteje kot ženske, pa tudi v presejalnih programih smo slabo odzivni.

Želimo si biti drugačni in predvsem provokativni v pozitivnem smislu. Upam in prepričan sem, da bomo s svojimi dejanji pripomogli k večji ozaveščenosti med moškimi, predvsem pa, da se končno izvalimo iz kalupa mačizma, ki vse prevečkrat poskrbi, da prepozno pridemo k zdravniku.

Namen zbiranja sredstev

V društvu OnkoMan smo se odločili, da z Združenjem urologov Slovenije in podjetjem Mercator stopimo skupaj ter naredimo vseslovensko akcijo zbiranja sredstev, ki nam bo omogočila nakup simulatorja za še bolj kvalitetno endoskopsko zdravljenje bolnikov z benignim povečanjem prostate in tumorji sečnega mehurja.

 V Sloveniji za benigno hiperplazijo prostate po 55. letu starosti zboli vsak tretji moški, po 80. letu starosti pa vsak deveti od desetih. Za rakom sečnega mehurja v Sloveniji  letno zboli približno 350 Slovencev. Številke so zaskrbljujoče, zavedati pa se je potrebno, da bodo s staranjem prebivalstva še naraščale.

Benigna hiperplazija prostate in rak sečnega mehurja človeka ne prizadane samo telesno, ampak tudi psihično. Zato je še posebej pomembno, da imamo v Sloveniji najboljše in najbolj usposobljene strokovnjake, ki nam bodo pomagali k ozdravitvi. Z namenom zmanjšanja medoperativnih  zapletov (manjša izguba krvi, manj perforacij sečnega mehurja itd.) ter hitrejšega odpusta v domačo oskrbo, želimo tudi v Sloveniji imeti simulator za izobraževanje zdravnikov. Simulator je transporten in tako  namenjen vsem slovenskim bolnišnicah za simulacijo zdravljenja bolnikov in bolnic.

Za izvedbo in uresničitev našega vseslovenskega projekta se na vas obračamo za podporo pri zbiranju sredstev. Predvideni stroški nakupa simulatorja VIRTA MED URO S z vključenim DDV-jem so 120.000 EUR. Projekt podpirajo tako Združenje urologov Slovenije kot obe univerzitetni bolnišnici v Sloveniji.

Vljudno vas prosimo, da namenjena sredstva nakažete na naš poslovni račun:

Društvo OnkoMan

Ajdovčina 1

1000 Ljubljana

Davčna št.: 20655240

NLB SI56 0222 2026 2126 840, s pripisom SIMULATOR

Med 07. 04. in 07. 05. lahko kadarkoli pošljete SMS na številko 1919 s ključno besedo ONKOMAN1 in donirate 1€, ali pa ONKOMAN5 in donirate 5€. Hvala vam!