• Image

Če še ne veš, kaj bi letos podaril svojim ljubljenim ženskam, jim povej, da jih imaš rad/-a z rožico ali pa jim izpolni želje z darilno kartico Mercator.

Aktualna ponudba rožic

Poznaš jezik rož? Povej letos svojim najdražjim ženskam, da jih imaš rad/-a s pravo rožico. Oglej si ponudbo rožic in lončnih v izbranih živilskih prodajalnah Mercator in izberi pravo.

Oglej si aktualno ponudbo rožic in lončnic!

Darilna kartica Mercator

Podari svojim najdražjim ženskam darilno kartico Mercator in jim uresniči skrite želje.

Več o darilni kartici Mercator

Jezik rož

Rože – te dehteče spremljevalke vseh pomembnih dogodkov in barvita sporočila ljubezni, naklonjenosti, občudovanja, spoštovanja in neštetih drugih čustev – že od nekdaj lepšajo naš vsakdan in sejejo veselje ter radost med ljudi.

Rože so tihi glas vseh, sploh pa tistih, ki ne znajo najti pravih besed, s katerimi bi ubesedili svoja čustva, oz. jim gredo le-te težko z jezika.

Mercator Roze Banner 1100x300

Cvetlični slovarček

Poznate simbole in pomene rož ter njihovih barv ali ste pred vsako priložnostjo v zadregi, katero cvetlico izbrati? Sprehodite se po našem malem slovarčku cvetličnega jezika in polepšajte 8. marec ženskam v svoji bližini.

vrtnica

VRTNICA

... je cvet zaljubljencev in simbol ljubezni ter naklonjenosti. Dodaten pomen pa vrtnicam dajejo še njihove barve. Če želite z vrtnico nekomu povedati, da ga ljubite, podarite en sam rdeč cvet, če želite izraziti spoštovanje, pa izberite šopek. Rumena vrtnica simbolizira prijateljstvo, oranžna pa pomeni navdušenje in hrepenenje. Z izbiro roza barve sporočate ljubkost in plemenitost, z belo pa pravo, čisto ljubezen.

tulipan

TULIPAN

... je znanilec pomladi in s tem tudi simbol lepote in mladosti. Temnejša, kot je barva tulipana, močnejša čustva sporoča. Bela pomeni neodločenost glede čustev, rdeča globoko ljubezen, izredno temna, skoraj črna barva pa v sebi skriva strast in poželenje.

nagelj

NAGELJ

... je cvet prijateljstva in spoštovanja, vendar bodite pozorni pri izbiri barve. To sporočilnost nosi le rdeča barva, ki simbolizira ljubezen. Belih nageljnov se raje ognite, saj sporočajo sumničavost in ljubosumje. Posebno sporočilnost nosi gorenjski nagelj, ki je simbol slovenstva in materinske ljubezni.

orhideja

ORHIDEJA

... je cvet razkošnosti in ponosa. Simbolizira uspeh in napredek, zato si jo lahko brez slabe vesti podarite tudi sami.

soncnica

SONČNICA

... je cvet sreče, upanja in topline. Njena žareča rumena barva simbolizira vitalnost, inteligenco in dolgo življenje.

perunika

PERUNIKA ali IRIS

... prinaša dobre novice in pomeni sporočilo. Ime je dobila po grški boginji Iris, ki je po loku mavrice prenaša sporočila med nebesi in zemljo.

gerbera

GERBERA

... je čudovito darilo za prijatelje in kolege, saj sporoča prijateljstvo, pripadnost in spoštovanje, še dodaten pomen pa ji dajejo različne barve.

lilija

LILIJA

... je simbol čistosti in plemenitosti, simbolizira pa tudi plodnost. V preteklosti je bila pomemben del antičnih poročnih obredov, na katerih so nevesto ovenčali z venčkom lilij.

marjetica

MARJETICA

... simbolizira nedolžnost, otroškost in veselje, danes pa so marjetice ene izmed znanilk pomladi. Star angleški pregovor namreč pravi, da pomlad ne nastopi, dokler ne stopiš na 12 marjetic.

mimoza

MIMOZA

... ali srebrna akacija je cvetlica 8. marca, dneva žena, simbolizira pa spoštovanje, varnost in gotovost. Zaščitnica mednarodnega dneva žena je postala leta 1946, ko je Zveza italijanskih žensk iskala primerno cvetico za obležitev tega praznika in zaradi svoje dostopnosti in zgodnega cvetenja izbrala mimozo.

Mercator roze quote

Kakšen pomen dajejo cvetlicam barve?

Izbira prave barve nam daje možnost, da sporočilo izbrane cvetlice še dodatno okrepimo. Zato je poleg izbire vrste rože pomembna tudi izbira barve.

  • barve bela
  • barve rumena
  • barve oranzna
  • barve rdeca
  • barve roznata
  • barve vijolicna
  • barve modra
  • barve zelena