DAN D in Mercator

Z Mercatorjem do 30% popusta ob nakupu vstopnice

(koda je veljala do nedelje, 19. 5.)

Deset let po velikem koncertu s Simfoniki RTV Slovenija se Dan D vračajo na oder ljubljanskih Križank! Na celovečernem koncertu bodo v petek, 24. maja 2019, predstavili tako novi album kot širok izbor starejših skladb, ki so zaznamovale njihovo kariero.

24. 5. 2019 v Križankah

Dan D obljubljajo še eno brezčasno popotovanje po prostranstvih rock glasbe in smiselne poetike, ali kot je pred štirimi leti ob njihovem gostovanju v oddaji Izštekani zapisal Jure Longyka: “‘Dan D žanjejo upravičeno slavo. Na zadnji plošči so klasično rockersko poetiko izpilili, učvrstili in jo predvsem naredili bolj svojo ter bolj – našo. Da, če obstaja nekaj, čemur lahko rečemo ‘izročilo Jugoslovanskega rocka in novega vala’, je to slišati v muziki Dan D. V najbolj žlahtnem smislu, da ne bo pomote.”

20181204 Music Izstekanih25 DanD FotoMarkoAlpner web 7

 

Foto: Marko Alpner

O Dan D

Novomeška skupina Dan D je nastala na pogorišču skupine Mercedes Band leta 1996, ko sta “preživela” člana Tomislav Jovanovič – Tokac (glas) in Dušan Obradinovič – Obra (bobni) k sebi povabila prekaljeno glasbeno druščino: Marko Turk – Tučo (ritem kitara), Primož Špelko (bas)in Aleš Bartelj (solo kitara) so se s svojimi bogatimi izkušnjami odlično zlili v novo zgodbo zrelega avtorskega rocka, ki je začel nastajati.
Zasedba je nedolgo zatem pripravila in leta 1997 izdala prvenec Igra, videospota za obe uspešnici – Za naju punca in Bodi moja je režiral še danes eden najbolj priznanih režiserjev Ven Jemeršič, skupina pa se je s svojim iskrenim pristopom in neutrudnim koncertiranjem kmalu začela prebijati tudi izven lokalnih, novomeških klubov.
Dve leti kasneje so Dan D postregli z odličnim naslednikom Ko hodiš nad oblaki in istoimensko uspešnico, ki še danes velja za eno najboljših in najbolj priljubljenih slovenskih rock skladb devetdesetih let, pa čeprav vizualizacije niti ni doživela. In če so bili Dan D na prvencu mladostno energični in neobrzdani, je drug album poln zrelih čustvenih izlivov pevca Tokaca in dovršenih instrumentalnih izletov v bogastvo rock zapuščine. Dan D so v tem obdobju za potrebe promocije filma Nothing Hill pripravili tudi zanimivo predelavo rock klasike Gimme some lovin’, ki so jo naslovili Dej mi mal’ ljubezni.
To je bil obenem tudi konec prve zasedbe Dan D, saj sta skupino zapustila Primož Špelko in Aleš Bartelj. Po kratkem nedelovanju, sta se preostalim trem starim članom pridružila basist Andrej Zupančič in klaviaturist Boštjan Grubar, Tokac pa je v roke prijel še staro ljubezen – kitaro!

20180526 Music DanD Slov2.Bistrica FotoMarkoAlpner 19
Nova zasedba se je skupaj s producentom Žaretom Pakom zaprla v studio in pričela s snemanjem. Album Katere barve je tvoj dan? je izšel leta 2004 pri založbi Kif-Kif / Menart in Dan D znova predstavil v novi luči ter dokazal, da imamo opravka z eno najbolj prepričljivih in samosvojih rock zasedb pri nas – še večja žanrska raznolikost in raznovrstnost, zanimivi glasbeni gostje, kopica uspešnic – Plešeš, Čas, Voda, Počasi, Le naprej ter druge skladbe, ki so se hitro usidrale v ušesa poslušalcev; in seveda neprestano koncertiranje po slovenskih odrih, ki je Dan D krasilo že vse od njihovih začetkov.
Skupina se je leta 2006 soočila z vnovično kadrovsko menjavo na bas kitari – Andreja Zupančiča je nadomestil virtuoz in član številnih kultnih zasedb, med drugim Demolition Group in Laibach; Nikola Sekulovič, eden njegovih prvih javnih nastopov pa je bil na podelitvi slovenskih medijskih nagrad Viktorji, kjer so Dan D skupaj s skupino Siddharta izvedli združeno različico skladb Voda in Male roke, eno največjih uspešnic leta 2007 v Sloveniji.
Dan D so leta 2008 na radijske postaje poslali priredbo skladbe Lep dan za smrt kultne zasedbe Niet, konec leta pa so se odpravili na slovensko klubsko turnejo, kjer so na desetih koncertih že predstavili tudi skladbe s prihajajoče plošče. Prva uspešnica, ki jo je dobre glasbe sestradano občinstvo takoj vzelo za svojo, nosi naslov Jutranja, s snegom zaznamovani februarski dnevi pa so med poslušalce zanesli skladbo s pomenljivim naslovom Google Me. Pred poletjem je zasedba predstavila pesem Love song, za katero je Klemen Dvornik posnel izredno domiselen videospot – poglej video.

20170714 DanD Lasko PivoInCvetje FotoMarkoAlpner preview 7
Vrhunec izredne koncertne sezone (Rock Otočec, Stožice, Schengen fest, …) je bil nedvomno nastop s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija. Dogodek imenovan Dan 202 je bil napovedan za 13. september, vendar je bil zaradi razprodanega koncerta in velikega zanimanja kmalu dodan še dodatni temin (14. september).
Izjemen prvi večer je posnela TV Slovenija, drugi večer pa je v živo prenašal Val 202.

Verjamemo, da nas tudi 24. 5. 2019 čaka NEPOZABEN večer. Se vidimo!

Mercator in Dan D - NAGRADNA IGRA

Skupino smo k sodelovanju povabili ob ustvarjanju kampanje za 70 letnico. Pesem Čas je čudovito zaobjela sporočilo naše kampanje in sodelovanje je bilo neizbežno. Za vas pa smo pripravili nekaj čudovitih presenečenj. Spremljajte družbena omrežja Mercatorja in morda boste ravni vi tisti, ki boste prejeli brezplačne vstopnice za koncert ali pa nov cd plošček.

DanD Knjiga pohval in pritozb

Dan D - Čas

Dan D - Plešeš

Dan D - Voda

Dan D - Pozitivne misli