Kozje in ovčje mleko

  • Image

BOGASTVO OVČJEGA MLEKA 

Ovčje mleko je izredno hranljivo in dobro. Okus je bogat, nežen, rahlo sladek. Vsebuje mnogo več sušine kot kravje in kozje mleko ter več kazeina in maščob. V ovčjem mleku so vsi pomembni vitamini B-skupine, predvsem veliko folne kisline in vitamina B12. Vsebuje veliko vitaminov A, E in C. Vsebnost vitamina D in kalcija je najvišja med vsemi vrstami mleka.
Maščobne kroglice v ovčjem mleku so manjše kot v kravjem, zato je ovčje mleko lažje prebavljivo. Skoraj polovica maščobnih kislin v ovčjem mleku je enkrat ali večkrat nenasičenih.
Zaradi visoke vsebnosti suhe snovi je ovčje mleko izredno primerno za izdelavo naravnih jogurtov, saj ni potrebno dodajati suhe snovi in stabilizatorjev. Laktoza, se pri izdelavi jogurta pretvori v mlečno kislino, pri izdelavi sirov pa ostane v sirotki.

Najbolj znani in cenjeni siri v svetu so narejeni iz ovčjega mleka: roquefort, pecorino ali feta osvojijo vsakega, ki jih je kdaj poskusil in zna uživati v izbranih okusih. Tudi pri nas so ovčji siri že od nekdaj predstavljali pomemben del prehrane, kar poleg mnogih sodobnih ovčjih sirov dokazujeta tudi tradicionalni bovški in kraški ovčji sir, ki ju izdelujejo že mnoge generacije ovčerejcev. Ovčje mleko in nežna, lahka ovčja albuminska skuta.

Jogurt sadni navadni

BIO OVČJI JOGURT

dve vrsti: sadni ali
navadni, 180 g,
Sirarstvo Konda

Izdelki v spletni trgovini
Kefir

BIO OVČJI KEFIR

0,25 l ali 0,5 l, Sirarstvo Konda

Izdelki v spletni trgovini
Skuta Lepa Anka

BIO OVČJA SKUTA

albuminska, 500 g,
polnomastna, 350 g ali
Lepa Anka, 150 g, pakirana,
Sirarstvo Konda

Izdelki v spletni trgovini
Sir vec okusov

BIO OVČJI SIR

več okusov,
pakiran,
Sirarstvo Konda

Izdelki v spletni trgovini
Kozja sirotka2

SIROTKA

formentirana kozja,
0,5 l, Sirarstvo Videc

Izdelki v spletni trgovini
Kozji jogurt

JOGURT

kozji, 200 g,
Sirarstvo Videc

Izdelki v spletni trgovini
Sir soncek

SIR SONČEK

mladi, kozji, neslani,
pakirani, polovička,
Sirarstvo Videc

Izdelki v spletni trgovini