PELJI ME NA PIKNIK – LOSOS
Rad imam sprehode v naravo, pogled na tiho reko pa me pomiri po vsem živžavu v kuhinji. Včasih je lahko tak sprehod tudi dober izgovor za romantični piknik v dvoje, na katerem kruhki z dimljenim losom preprosto ne smejo manjkati.
Dimljeni losos s popečenim kruhom in mehko kuhanim jajcem ter zelenimi šparglji in omako kisle smetane
Avtor: Peter Kovač, chef restavracije Maxim
Sestavine: za 4 osebe
Zeleni šparglji:
- 8 zelenih špargljev
- 20 g masla
- sol, sladkor, limonov sok
Mehko kuhano jajce:
- 4 jajca
- sol, poper, jabolčni kis
Omaka kisle smetane:
- 180 g kisle smetane
- 20 g mleka
- 10 g limonovega soka
- sol, poper, zelišča po želji
- 100 g dimljenega lososa
- 8 rezin baget
Priprava:
Za jajca vodo zavremo, dodamo sol in malo jabolčnega kisa.
V vreli vodi z žlico naredimo vrtinec in dodamo ubito jajce. Zmanjšamo temperaturo in poširamo približno 1 do 2 minuti. Pozorni smo, da rumenjak ne zakrkne.
Šparglje olupimo in skuhamo v slanem kropu, ki mu dodamo ščepec sladkorja.
Ohladimo, poljubno narežemo in glaziramo na maslu ter dodamo nekaj kapelj limonovega soka.
Za omako kisli smetani dodamo vse sestavine in zmešamo. Poljubno dodamo zelišča. Z lososom in šparglji se odlično ujameta krebuljica in pehtran.
Rezine baget rahlo popečemo, nanje položimo šparglje, rezine dimljenega lososa in poširano jajce.
Čez vse skupaj polijemo omako iz kisle smetane z zelišči.