HVALA, MAMA – »BUDL«

Ob mrzlih zimskih dneh se večkrat spomnim, kako me je mama učila pripravljati budl. Strogo je nadzorovala, da so bile vse kocke kruha enako velike, in se glasno nasmejala, kadar sem pojedel preveč hrena in nehote spustil solzo ali dve.

»Budl« s toplo kremno hrenovo omako in praženim krompirjem

Budl 1

Avtor: Peter Kovač, chef restavracije Maxim

Sestavine: za 4 osebe

Budl s toplo kremno hrenovo omako:

  • 250 g prekajenega svinjskega vratu
  • 400 g žemelj ali kruha
  • 100 g sladke smetane
  • 30 g sončničnega olja
  • 60 g čebule
  • 3 jajca
  • 20 g peteršilja
  • sol, poper

Topla kremna hrenova omaka:

  • 220 g sladke smetane
  • 75 g smetanovega hrena
  • 10 g belega balzamičnega kisa
  • sol, poper

Praženi krompir:

  • 20 g svinjske masti
  • 100 g čebule
  • 70 g zaseke
  • 900 g kuhanega krompirja
  • sol, poper

Priprava:

Prekajeni svinjski vrat operemo, zalijemo z vodo, da je meso popolnoma prekrito, in pristavimo. Na hitro zavremo, zmanjšamo temperaturo in kuhamo približno 30 minut.
Pustimo, da se meso ohladi v vodi, v kateri se je kuhalo.
Kruh narežemo na kocke, zalijemo s sladko smetano in premešamo.
Čebulo fino sesekljamo, na olju prepražimo do svetlo rumene barve in dodamo h kruhu.
Jajca razžvrkljamo, dodamo sesekljani peteršilj in prelijemo k namočenemu kruhu.
Ohlajeno meso narežemo na kocke, dodamo k namočenemu kruhu in premešamo.
Pečico segrejemo na 165 °C, pekač premažemo z oljem, napolnimo s pripravljeno zmesjo in postavimo v segreto pečico za približno 40 minut.
Pečeno malo ohladimo, obrnemo in narežemo.
Čebulo za krompir narežemo na kolobarje in jo prepražimo na svinjski masti, dodamo zaseko in olupljeni krompir, narezan na kolobarje.
Začinimo s soljo in poprom.
Za omako zavremo sladko smetano, dodamo smetanov hren in temeljito zmešamo z električnim mešalnikom, začinimo z belim balzamičnim kisom, soljo in poprom ter serviramo poleg mesa.